Naujienos

Lietuva – patraukli šalis investicijoms

07 rugpjūčio, 2020

Tarptautinių investuotojų planus koreguoja Covid-19, tačiau LR Vyriausybės informaciniame pranešime teigiama, kad Lietuvoje “ekonomikos situacija išlieka stabili, o darbuotojų priėmimų ir atleidimų balansas nuosekliai gerėja”. Tai patvirtindamas “Investment partner” akcininkas ir vadovas G. Valuckas į susidariusią situaciją versle žvelgia su atsargiu optimizmu bei akcentuoja, kad “po karantino juntamas dar didesnis susidomėjimas į plyno lauko investicijas”. Užsienio kompanijos sparčiai prisitaiko prie kintančios verslo aplinkos ir ieško optimaliausių sprendimų.

Tarptautinis verslas sieks mažinti tiekimo grandinių riziką jas trumpindamas ir  diversifikuodamas. Priklausomybės nuo Kinijos nulemtas pirminis pasiūlos šokas skatins įmones didinti tiekimo grandinių atsparumą, perkeliant gamybą į arčiau galutinio vartotojo esančias šalis, diversifikuojant tiekėjus. Jungtinių Tautų prekybos ir plėtros padalinys konstatavo, kad tai bus vienas pagrindinių tarptautinių bendrovių uždavinių, siekiant didinti tiekimo grandinių atsparumą tokio tipo šokams ar kitiems prekybos suvaržymams. Pastebėta,  kad poreikį verslui peržiūrėti tiekimo grandines kelia ne tik pandemija, bet ir pasauliniai prekybos karai, augantys vartotojų ir užsakovų reikalavimai tiekimo grandinės tvarumui ir kitos galimai ateityje stiprėsiančios tendencijos. Dėl robotizacijos ir kitų veiksnių kintanti įmonių kaštų struktūra, kurioje vis didesnis svoris tenka investicijoms į ilgalaikį turtą, stiprins gamybos operacijų grąžinimo į išsivysčiusias valstybes (angl. nearshoring) tendenciją. Tai atveria galimybę Lietuvai pritraukti naujas plyno lauko investicijas iš įmonių, perkeliančių gamybos pajėgumus iš Kinijos į Vidurio ir Rytų Europos regioną, kuris bus itin patrauklus tokioms investicijoms dėl savo geografinės padėties, aukštų darbuotojų kompetencijų ir patrauklios investicinės aplinkos.

Sėkmės istorija

“Investment partner”, valdanti Šiaulių bei Kėdainių LEZ’us, po truputį įgyvendina plėtros planus, nes 2019 m. įdirbis, siekiant pritraukti užsienio kompanijas, byloja apie sėkmingus rezultatus.

2019 m. pabaigoje Šiaulių laisvojoje ekonominėje zonoje priėmė sprendimą investuoti antroji pagal dydį automobilinių krovininių liftų gamintoja “Bär Cargolift” iš Vokietijos. Statybos bus pradėtos 2020 m. ketvirtį. Gamyklą planuojama įkurti per kelis etapus: pirmajame bus statomos gamybinės ir administracinės patalpos su oranžerija, o antrajame planuojama išplėsti administracines patalpas bei sujungti jas su oranžerija. Vėliau bendrovė yra numačiusi išvystyti mokslo tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklą, bus orientuojamasi į programinės įrangos inžineriją bei mechaniką. UAB „BAR Baltic Production“ gamykloje Šiaulių LEZ’e bus sukurta per 80 darbo vietų, planuojamas gamybos pajėgumas – 3500t automobilinių krovininių liftų per metus. “Bär Cargolift” projektuoja, gamina, parduoda bei prižiūri krovinių liftus priekaboms ir sunkvežimiams. Pastarieji yra skirti pakrauti ir iškrauti ant padėklų sukrautas prekes. Bär Cargolift savo produkciją daugiausia parduodavo Europoje bei Rusijoje. Didinant gamybos apimtis, “Bär Cargolift” planuoja įsitvirtinti Australijoje, JAV ir Pietų Afrikoje.

Žemės sklypai yra pritaikomi prie jūsų poreikių
Žemės sklypai yra pritaikomi prie jūsų poreikių
Žemės sklypai yra pritaikomi prie jūsų poreikių
Žemės sklypai yra pritaikomi prie jūsų poreikių
Šiuo metu veikiančios įmonės Sklypai paruošti nuomai Infrastruktūra Orto nuotrauka